Nirjhara Bali hotel

Nirjhara | Bali

Surrounded by a meandering river forming part of the subak rice field irrigation system and neighbouring a local community that has preserved its authentic Balinese charm, Nirjhara draws inspiration from traditional local villages reminiscent of the landscapes that the owners first encountered when traveling to Bali in 1996.

The resort was conceptualized as an extension of the local community and every effort has been made to minimize its impact on the environment. Besides the careful selection of materials used throughout the construction and furnishing of the property, such as upcycled wood cladding and locally sourced bamboo, Nirjhara has launched a variety of initiatives aimed at reducing its footprint on the ecosystem. Single use of plastic has been eliminated.

85% of the 25 suites face distinctive views of waterfalls, terraced rice paddies and a gentle river. The resort’s lush garden, planted with species endemic to Indonesia, immerses guests in nature while preserving a sense of intimacy. Its unique location, set amidst verdant landscapes evocative of Ubud, contrasts with its close proximity to Pantai Kedungu, a scenic beach known for its beginner and intermediate surf breaks.

The villas are styled to exacting standards with clean lines, earth tones and decorative accents to extract the quintessence of Indonesian design while offering a fresh interpretation of a tropical aesthetic. In each suite, Nirjhara has chosen to collaborate exclusively with local artisans from the archipelago to produce bespoke pieces that exhibit exceptional levels of craftsmanship, as well as emerging artists to showcase and promote contemporary Indonesian art.

The Retreat, the resort’s spa offers “blessings” influenced by spiritual traditions such as Melasti, a purification ceremony celebrated in Hindu culture, and Nyepi, the silent day honored each year by the Balinese. The Shala is a riverside yoga pavilion overlooking Nirjhara’s stunning waterfall. The sustainable structure, designed by award-winning green architects Ibuku, was built entirely in bamboo to create organic curves that complement its surroundings.

As part of its slow food approach to dining, Ambu, the hotel’s main restaurant, aims to source most of its ingredients from the property’s own vegetable and herb garden as well as local farms from the neighbouring villages.

On top of its extensive wellness facilities, Nirjhara also boasts a private cinema where guests may enjoy nightly screenings, a highly curated boutique showcasing the work of local artisans, and a library for guests to relax and savour afternoon tea before sunset.

✅ free Wi-Fi • 25 suites & villas • hotel opened: January 2020 ✅ free parking on-site • 24-hour front desk • pets not allowed

Center map

Leave a Reply